
Polonya Düğünleri
Eğlencenin en çok olduğu zamanlarda yani düğünlerde Polonyalılar neler yapar? Polonya düğünleri nasıldır? İşte size çılgın Polonya düğünleri hakkında bir kaç bilgi. Türkiye’de her bölgeye, kültüre göre düğün ve gelin alma merasimleri değişir.
Düğün Hazırlıkları
Gelin ve damat ayrı ayrı kendi evlerinde hazırlık yaparlar. Yanlarında en yakın arkadaşları ve aileleri bulunurlar. Damadın yanında, gelin almaya giderken henüz evlenmemiş bir genç kızın olmadsı gerekir ki bu düğün kendisine şans getirsin. Gelinin ve damadın evlerinin önü süslenir. Gelip geçenler bu evde bir düğün olduğunu görürler. Ayrıca fotoğraf çekimleri bu zamandan itibaren başlar. Aile üyeleri ile, makyaj yapılırken ve ya evden çıkarken fotoğraf çekimi yapılır.
Gelin Alma Merasimi
Erkek tarafının gelinin evine yaklaşması ile gelin tarafından sağdıç ve aile üyeleri dışarı çıkarlar. Gelin evinde saklanmalıdır. Damat evden içeri girmek ister ancak bunun için öncelikle sağdıç (Bazen de evin büyük erkeği) ve damat arasında bir anlaşma sağlanmalıdır. Damat eve girmek için sağdıca ne istediğini sorar. Bu noktaya devreye tabii ki votka girer. Sağdıç ile damat arasında büyük bir pazarlık başlar.
Sonrasında Damat ve ailesi eve girerler. Evin içinde sadece fotoğrafçılar ve aileler bulunmalıdır. Anne ve babalar küçük bir çiçek ile çocuklarını kutsarlar. Gelin ve damat dışarı çıkarlar ve kilisenin yolunu tutarlar.
Küçük bir ayrıntı. Türkiye de olduğu gibi burada da gelin alayının önü kesilir. Ancak sadece çocuklar tarafından değil :)Damat ve gelin arabasının önünü kesenler votka için pazarlık yaparlar. Tabii ortaya çok eğlenceli görüntüler ortaya çıkar. Aşağıdaki fotoğraflara baktıktan sonra bir de sıkılmadan aşağıdaki videoyu izleyin. İyi eğlenceler:)
Kilise Seremonisi
Tanıdık herkesin davet edildiği kilise seremonisi ailelere göre değişiyor. Bazen 4 saate kadar süren bu törenlerde Tanrı önünde söz verme ve yüzük takma gerçekleşir. Bazen de sadece yarım saatte biten bu törende tek taraflı tören de yapılır. Eğer bu Hristiyan dinine mensup değilseniz ve eşiniz ile kilisede tören yapmak istiyorsanız, tek taraflı olarak yapılabiliyor.
Tören bitiminde ise katılan misafirler hediyelerini verirler. Genellikle düğün davetiyesinde kiliseye gelenlerden ne tür hediyeler istediklerini belirtiler. Çiçek, şarap, çocuk oyuncakları ve küçük ev aletleri gibi.
Ayrıca kilise çıkışında gelin ve damadın üstünden bozuk paralar atılır. Çift bu paraları kısa sürede toplamak zorundadır. Hepsini toplayana kadar bu böyle devam eder. Evlerindeki bereketi arttırmak içindir bu gelenek.
Düğün Salon
Kilise sonrasında sadece davetliler, yani sadece yakın aile ve arkadaşlar, düğün salonuna geçerler. Düğünler tabii ki ailelere göre değişir ancak genellikle ortalama 100 kişinin olduğu düğünlerdir bunlar. Yemekli, içkili ve eğlencesi boldur.
Herkes masalardaki yerlerini aldıktan sonra gelin ve damat içeri girer. Anneler ellerinde ekmek ve tuz ile gelirler. Damat ve gelin bu ekmekten bir parça tuz ile yerler. Evlerindeki bereketin daim olması içindir.
Salon büyüktür. Masalar yemek ve içkiler ile doludur. Bazı düğünlerde orkestra bazılarında ise Dj vardır.
İlk Dans ve Kadeh Kaldırma
Salonda herkes bir çember oluşturur. Gelin ve damat ilk danslarını yapmadan önce herkes şampanyalarını alırlar. Hep birlikte kadeh kaldırırlar. Sonra gelin ve damat aynı anda şampanya kadehlerini arkalarına fırlatırlar. Eğer kadehler yanyana gelirse
birliktelikleri uzun ömürlü olur. Sonrasında da ilk dans başlar. Genellikle vals yapılır. Ancak bazen çılgın danslar da görebilirsiniz.
Düğün Anı
Düğün yavaş yavaş başlar. Yemekler yenilir, içkiler içilir ve danslar edilir. Polonya düğünlerinin temelinde içki, yemek ve dans vardır. Böylelikle sarhoşluk hissi de pek yaşanmaz. En azından buna inanırlar:)
Düğünler genellikle çok uzun sürer. Kilise seremonisi ile birlikte 12 saat bile sürebilir. Eskiden ve şuanda da Zakopane gibi dağlık şehirlerde düğünler 3 gün 3 gece sürermiş. Bu enerji ile yapmayacakları şey yok.
Düğünü yürütenler genellikle DJ dir ve ya orkestadır. Havai fişek gösterisi, balonlar ile gösteriler, düğüne katılabilecek ünlüler vs gibi eğlenceler maddiyata göre değişir. Ancak mutlaka çok güzel oyunlarını oynarlar.
Yakın arkadaşlar ile ve balon ile oynanan oyunlar, kareokeler ve ya aileler için hazırlanan duygusal videolar ile düğün şekillenir.
Düğünde bir de takı merasimi olur. Ancak eskiden Türkiye’de görmeye alıştığımız şekilde değil. Takı merasimi 1 saatten fazla sürerdi önceden. Polonya’da takı takma yerine para verme durumu vardır.
Zarfların içine vermek istedikleri kadar parayı bırakırlar. Zarfların içinde hediye kartları da bulunmaktadır. Ayrıca şarap ve ya çiçek hediye ederler.
Düğünden sonra ise alışıldık görüntü:)